Zagreb

Podvrh naar Zagreb (140 KM)

Zagreb een bijzondere ervaring met Nudisme.


Dag 1


Een dag later dan gepland doordat het stortregent, pak ik mijn spullen weer in en rijd ik naar Zagreb. De host vanuit Couchsurfing vond het prima dat ik een dag later zou arriveren.

In Kroatië heb ik de ervaring dat men graag naakt in huis rondloopt. Ik vind dit een vreemd fenomeen. Dit ben ik niet gewend. De Couchsurfers die dit doen zijn hier gelukkig wel eerlijk over. Er waren in totaal 3 hosts die mij op deze manier wilden ontvangen in Zagreb.

Ik heb gekozen voor Vladimir. Dit omdat hij docent Duits is en er op zijn Couchsurf-pagina een aantal mooie aantekeningen stonden omdat hij deze mensen had rond begeleid in Zagreb. Alex, een andere host, had mij al meerdere berichten gestuurd. Ik besluit aan Alex te vragen of we i.p.v. dat ik bij hem kom slapen een biertje kunnen gaan drinken in de avond.

Alex vindt dit een goed idee.

Op het moment dat ik aankom, is Vladimir niet op locatie maar even boodschappen aan het doen. Ik besluit bij het café in de straat even een biertje te doen. In Slovenië hebben ze niet overal speciaal bier maar hier gelukkig wel.

Na een biertje te hebben gedronken, krijg ik een appje van Vladimir dat hij thuis is. Ik haal mijn spullen van de motor af en bel aan. Hij blijkt inderdaad een ontzettend aardige man te zijn.

Hij wijst mijn slaapplaats aan. Het huis is wel een beetje vies maar goed hij is een man alleen. Voordat ik een schoonmaakster had, was het bij mij ook geregeld vies. Pas nadat ik een schoonmaakster in dienst had genomen, ging ik zelf pas echt opruimen en schoonhouden.

Dubbelop wellicht maar zo blijft het wel netjes totdat de schoonmaakster weer komt om de grote dingen aan te pakken in huis.

Na een broodje te hebben gegeten samen, vraagt hij wat mijn plannen zijn. Tot Slovenië was het in een schema gehangen. Vanaf Zagreb weet ik dat ik er alleen voor sta en mensen zal moeten benaderen om mijn plannen te continueren. Vladimir stelt voor om mij te begeleiden door het centrum. In een 3 uur durende wandeling hoor ik bijna alles over de geschiedenis. Zo ontzettend gaaf. Na deze wandeling geef ik aan dat ik een andere afspraak heb staan met Alex. Ik bedank hem voor zijn tijd en ga terug het centrum in.

Ik vond Alex over de app een beetje eng. Hij gaf in een van de eerste gesprekken al aan dat hij een nudist is en door de manier van schrijven wou ik ook graag weten of hij homoseksueel was. Hij was heel eerlijk en ik heb aangeven dat ik echt straight ben. Onze ontmoeting was legendarisch! Alle vooroordelen die ik had werden van tafel geblazen.

Hij sprak goed Engels en hij was heel open over zijn leven. Hij werkt als supervisor in de marketing. We hebben over van alles gesproken. Na de geweldige avond op terras vroeg hij naar mijn huidige host. Ik vertelde hem dat ik mij daar tot dat moment goed op mijn gemak voelde. Toen ik aan het eind van de avond terugkwam vertelde Vladimir over zijn schoonmaker en hoe druk hij zich eigenlijk maakte over corona. Dit ook omdat zijn lichamelijke conditie niet in orde was.


Dag 2


Het verhaal van Vladimir had mij een beetje aangegrepen en ondanks dat ik nog wel langer mocht blijven, voelde ik vanaf dat moment mij niet meer helemaal op mijn gemak.

Ik heb Alex een berichtje gestuurd of ik toch van zijn aanbod gebruik mocht maken. Alex stuurde mij gelijk terug dat dit in orde was. Ik heb mijn spullen gepakt en ben naar Alex gereden.

Vladimir woont in het centrum en Alex woont hier wel een stukje vanaf. Je kan het zien als Amsterdam Centrum en Nieuw West. Een achteraf-buurt maar toch bleef ik mijn goede gevoel houden. Vastberaden belde ik aan. Alex deed de deur open. Het was een klein appartement met één groot bed. Goed en nu dacht ik…..Er ging van alles door me heen. Ik ben nogal een open persoon en sta voor veel dingen open.

Alex vroeg of hij zijn kleding mocht uittrekken en ik ben hierin meegegaan. In het begin was het nogal vaag maar het voelde nog steeds erg vertrouwd. Omdat ik kwam, had hij uitgebreid boodschappen gedaan en een uitgebreide maaltijd voor mij gekookt.

Zo zat ik dus gezamenlijk naakt te eten met een man die ik niet of nauwelijks ken. Na het eten hebben we relaxed films gekeken op zijn televisie. Slapen was nog wel een beetje moeilijk. In de nacht werd ik een paar keer wakker met het gevoel ‘als hij maar niet aan mij gaat zitten’.


Dag 3


We werden beiden wakker en Alex had een heerlijk ontbijt voor ons gemaakt. Van eieren tot salades alles stond op tafel. Ik had het centrum al gezien dus ik vroeg Alex wat er nog meer te doen is in en rond Zagreb. Alex vertelde mij dat er een heerlijk grote thermen was op 40 minuutjes rijden.

Voordat ik hiernaar toe reed, heb ik even een tent gekocht bij de Decatlon. Alex heeft mij verteld dat de slaapplekken rond het stand in Kroatië onwijs duur zijn. Oplossing: slapen in een tent.

Ik ben naar thermen gereden en heb mezelf verwend met een dagje in de sauna. Heerlijk.

Dit deed ik in Nederland ook vaak in het verleden maar alleen naar de sauna was voor mij nogal een dingetje.

De hele middag ben ik met mezelf in gevecht geweest. In een sauna is het helemaal stil en word ik letterlijk met mezelf geconfronteerd. Het verleden wil nog wel eens behoorlijk opspelen (elke nacht nachtmerries tot dat moment) alleen na het avondeten was ik er klaar mee. Ik kan dit. Ik kan zelfstandig zijn, ik hoef niet afhankelijk te zijn van anderen en ik kan goed voor mezelf zorgen. Of ik ooit nog een vriendin ga vinden of nog een keer trouw in mijn leven is bijzaak. Ik ga de dingen doen die ik zelf in de hand heb en waar ik van kan genieten. Zo ging ik terug de sauna in en heb een heerlijke avond er echt van kunnen genieten.

Ik kwam terug in Zagreb en vertelde Alex over mijn verleden. Het slapen ging al veel relaxter dan de eerste nacht in het appartement van Alex.

Dag 4

Vanuit Slovenië had ik gehoord dat de dierentuin onwijs leuk zou zijn. Ik had een oproepje geplaatst op Couchsurfing wie het leuk zou vinden om met mij mee te gaan naar de dierentuin. Er reageerde een Kroatische dame genaamd Iva. We hadden even kort een videogesprek waaruit ik kon concluderen dat ze moeizaam Engels sprak.

Ik ben naar haar toegereden en ze vroeg wel drie keer of ik geen corona had. Ik moest mijn handen wel drie keer desinfecteren. Ik vroeg haar voor de derde keer of ze een helm had geregeld. Nee, ze kon wel met een petje achterop vond ze.

Nou goed wat jij wil, dacht ik. We reden richting de dierentuin. Ze pakte mij goed vast. Na 15 minuutjes te hebben gereden schreeuwde ze letterlijk dat ze er af wilde en dat ze de metro zou pakken naar huis. Prima. We hebben een foto gemaakt.

Zou ik naar de dierentuin gaan of iets anders doen bedacht ik mij toen. Ik ben naar het Museum van gebroken relaties gereden. Hier werd ik geïnspireerd om los te laten. Na het museumbezoek waar ik soms verhalen las die voor mij onwijs dichtbij kwamen wat resulteerde in tranen, besloot ik mijn verhaal nogmaals te doen in het verhalenboek.

Dit om mijn verleden een plek te geven. Ik eindigde mijn verhaal dit was het mooiste uit mijn verleden en ik kijk uit wat de toekomst voor mij te bieden heeft.

Ik kwam terug bij Alex en ik heb voor het eerst in twee jaar geslapen zonder nachtmerries. Mijn nachtmerries zijn in Zagreb gebleven.


Dag 5


Vandaag is het tijd om Zagreb te verlaten. Ik geef Alex een knuffel. Alex is een onwijs goeie vriend geworden. Hij heeft mij laten zien dat Nudisme niets te maken heeft met je geaardheid. Ik voel me rijker dan ooit met deze ervaring. Ik kan met een man naakt door een huis lopen zonder dat ik mij daarbij onveilig voel.


Zagreb een plek die ik altijd zal onthouden.