Farmlife near Koper

Kobarid naar boerderij vlakbij Koper (123KM)

 

Puntjes:

 

  • Na een goed gesprek met de boer heb ik besloten om de boerderij te beschermen en is de exacte plaatsnaam & de film aangepast. Ze geven hebben aangegeven iets te gaan doen met de feedback die ik ze heb gegeven.
  • Het verslag is niet heel uitgebreid geschreven omdat ik mij nooit helemaal op mijn gemak heb gevoeld en grootste gedeelte alles achter slot en grendel heb gezet
  • Meest zware klus tot nu toe
  • Meest vieze klus tot nu toe
  • Landbouw is ontzettend zwaar werk
  • Slapen in een dorm is het toch niet helemaal voor mij

Dag 1

 

Ik kwam na een mooie rit door het Sloveense landschap aan op de boerderij. Het was op een zondag dus de Workawayers waren vrij. Een groep van mensen uit Ierland, Schotland, Frankrijk en Slovenië ze zaten op de grond voor de stallen bier te drinken.

 

Ik haalde mijn spullen van mijn motor en vroeg mij af waar ik kon of mocht slapen. Ze wezen naar boven. Ik kom boven en het blijkt een dorm te zijn. Een dorm voor minimaal 5 dagen werken. Niet helemaal mijn ding maar goed ik neem een bed van het stapelbed waar er nog geen spullen liggen. Slapen in een dorm is 1 maar ik voel mij er nooit helemaal prettig bij.

Voor de mensen die niet weten wat een dorm is, dit is een slaapzaal waar je met zijn alle in 1 kamer slaapt. Ik heb ook besloten dat ik toch ga kijken voor een tent. Privacy is voor mij klaarblijkelijk toch wel belangrijk. Het delen van een douche/toilet met veel personen is voor mij ook iets nieuws.

 

Na mijn spullen te hebben neergelegd op het bed besluit ik naar beneden te lopen om kennis te maken met de groep. Het is een bijzondere groep en er zitten ook mensen bij van mijn leeftijd. Ze hebben allemaal 1 ding gemeen ze zijn helemaal gek op het boerenleven.

 

Het bier blijkt op te zijn. Ze besluiten bier te halen. Gezien ik niet op een ander zijn zak wil teren besluit ik ook nog een korte ronde te maken om bij de pomp een sixpack te scoren.

 

Dit wordt erg gewaardeerd en gezien het een mooie avond is, wordt de avond afgesloten met een paar biertjes op het dak van de stal.

 

Na de biertjes wordt er al snel richting bed gegaan omdat er op de vroege morgen gewerkt moet worden. Ik besluit dit voorbeeld te volgen. Met de meeste kleding nog aan val ik in slaap op mijn bed.

Dag 2

 

De volgende morgen loop ik richting de gezamenlijke woon/leef/douche/eet kamer. Waar ik onder de douche stap. De douche lijkt meer op een zwijnenstal…Overal is viezigheid, liggen lege flessen en wat ligt daar nou…..neee…..Ik begin bijna te kotsen….Er ligt letterlijk katten stront onder de douche… Met twee wattenstaafjes pak ik het op en gooi ik het in het toilet.

Ik wll hier vandaan…weg uit dit vieze stinkhol…Alleen bij mijn laatste host heb ik te horen gekregen dat er geen ho(s)tel open is…Wat zou betekenen dat ik het land zou moeten verlaten. Ik bedenk en realiseer mij ook dat ik het tot nu toe konings heb gehad.

 

Om 9 uur verzamelen we met zijn allen aan de grote tafel en worden de taken verdeeld door een Franse dame die al 4 jaar op de boerderij woont. Vandaag gaan we met de gehele groep planten. Ik word samen met een andere Franse dame het veld in gestuurd om te graven en een kleine kas te bouwen. Het is bijzonder werk om te doen. De Franse dame spreekt moeizaam Engels wat de communicatie niet heel makkelijk maakt. Je ziet aan alles dat ze veel ervaring heeft en met wat woorden in het Engels en frans door elkaar heen komen we er toch uit en bouwen we een mooi kas.

 

Dag 3

 

Vandaag word ik met een Sloveense het slachthuis ingestuurd om schoon te maken. Overal zitten vlees resten. Het stinkt er het is aan ons de taak om zo schoon mogelijk te maken. Een paar keer ga ik bijna over mijn nek. Goed dit zal ook wel een soort van gewenning zijn. Na de kamer grondig te hebben schoongemaakt is het tijd om eieren schoon te maken. Dit blijkt voor mij de klus te zijn die ik het meest kan waarderen. Op een krukje de stront van de eieren te poetsen en ze in een eierdoosjes te doen zodat ze verkocht kunnen worden op de markt. Na deze klus is het tijd voor de lunch we eten elke dag in de middag warm omdat dit gewoon nodig is omdat de klussen die er te doen zijn gewoon veel energie kosten. Meestal is het aardappelen met groentes en vlees alles wat eten komt regelrecht van de boerderij af.

 

Na de lunch is het tijd om stenen te rapen van de velden. Dit om de velden klaar te maken voor de volgende oogst. Door de wind komen er stenen op de velden terecht en dat maakt het moeilijk om te oogsten. Nadat we dit voor twee uur hebben gedaan is het tijd om met de kruiwagens in de truck terug naar de boerderij te rijden. Ik besluit achter het stuur te stappen. Gezien ik in vele auto’s heb gereden gaat me dit goed af.

 

Dag 4

 

Vandaag is het tijd om de velden zoveel mogelijk leeg te maken van overgebleven resten van de oogst.  Na deze zware klus die de gehele dag duurt. Is iedereen uitgeput. en samen met dezelfde meid waarmee ik daarvoor een dag heb gewerkt halen we bij de winkel broodjes en bier voor iedereen. Hierna wordt er door iemand anders hamburgers gebakken. Bier Hamburgers zijn voor mij altijd een onwijs goeie combinatie. Het gevoel van vertrekken heb ik nog steeds. Gelukkig heeft Benny een vriend uit Nederland een Airbnb voor mij geregeld in Ljubljana. Dus ik weet dat ik nog maar even hoef te werken voordat ik weer mijn eigen stekkie heb voor het weekend waarbij ik echt even bij kan tanken. Dit is hard nodig !

 

Dag 5

 

Vandaag is het tijd om te vertrekken maar voordat ik kan vertrekken is het nog wel even de bedoeling dat ik kook voor de gehele groep. Koken dat klinkt makkelijk in Nederlandse termen. Koken in een land waarbij je de groentes niet kent is totaal andere koek.

Met een beetje creativiteit snijd ik alle groentes en gooi ik de verschillende groentes bij elkaar en bak ik het met soja saus. Ik maak van varkensvlees gehaktballen die ik even aanbak en daarna in de klaar maak. Ik sta letterlijk te stuntelen in de keuken. Het is even geleden dat ik voor mezelf kookte laat staan voor een groep van 10 man.

 

De vrouw van de eigenaar is zo lief om s ’morgens mijn kleding te wassen en schoon en droog na het eten aan mij te geven zodat ik alleen met mijn vieze werkbroek & trui wegrijd.

 

Op het volgende adres open ik mijn belangrijke spullen tas en kom ik er achter dat iemand mijn dr beats heeft meegenomen.