Croatia

Kroatië


In Zagreb ontmoet ik Arris tijdens een lunch. Tijdens de lunch is er een goeie klik en we houden app contact. Als ik hem vertel dat ik van plan ben om langs de kust van Kroatië te rijden vraagt hij of ik het leuk vind om een weekje samen te reizen.

Ik had graag Kroatië met een vriend of vriendin willen bereizen alleen vanuit Nederland was dat helaas niet gelukt. Dus dit verzoekje vanuit Arris kwam mij eigenlijk heel goed uit.

Ik vertel hem dat ik op basis van vrijwilligerswerk en couchsurfing aan het reizen ben. We hebben het samen over mijn budget en wat ik maximaal kan en mag uitgeven van mezelf.

Maximaal 30 euro per dag inclusief accommodatie en dat maximaal voor een week omdat er niet meer geld is. Hij zegt dat dit moeizaam is maar wel haalbaar. We wagen de gok en gaan samen de week aan.


Plitvce meren


Voordat Arris aankomt heb ik nog twee dagen om de omgeving te verkennen. Ik besluit na advies van Yolande uit Nederland een nachtje te kamperen bij een van de mooiste meren met watervallen. Deze watervallen zijn fantastisch zoals ook te zien in mijn filmpje.


Zadar


Ons eerste avond is perfect. In de middag ontmoet ik nog twee prachtige vrouwen uit Bulgarije. S ’avonds willen ze graag nog meeten maar Arris heeft er na een dag rijden niet zoveel zin in.

Ik baal hier wel van maar besluit om bij Arris te blijven omdat dit onze eerste avond is dat we samen reizen. Hij heeft van alles gehaald om kosten te besparen: toastjes, een fles gin en allemaal gezonde hapjes.

Uiteindelijk hebben we een ontzettende gezellige avond waarbij we elkaar goed leren kennen.

De volgende dag rijden we naar mijn eerste FKK Beach. Gezien ik al met nudisme in aanraking was geweest in Zagreb is dit voor mij ook geen enkel probleem.

Ik ben zelf zo trots op mezelf en op

Na een heerlijke dag op het strand rijden we naar het plaatsje Sibenik


Sibinik


Sibinik aangekomen gaat het eigenlijk gelijk al mis. Sibinik lijkt namelijk ontzettend op Venetië is schuin gebouwd op een berg. We hebben een kamer in het centrum en parkeren is nog een groot probleem. Uiteindelijk vind ik een plek om te parkeren tussen de scooters.

Na een heleboel trappen te hebben gelopen en na hulp van Arris om spullen in zijn auto op te slaan komen we aan in onze minikamer. Het is de goedkoopste kamer waar dan in onze gehele reis samen zullen slapen. Na onze tassen te hebben gestald besluiten we samen nog een ronde door het centrum te lopen.

Na de ronde te hebben gelopen komen we op de trap een groep jongere tegen. Ik raak met ze in gesprek en ze geven mij adviezen waar de volgende dag het beste naar toe kunnen.

Sibinik naar Split(Pincity)

Met de adviezen in mijn telefoon besluiten we deze plekken te bezoeken voordat we onze reis voortzetten naar Split. Van Split had ik wel grotere verwachtingen. We slapen in een mooi appartement op een fantastische locatie om zo het centrum in te kunnen wandelen. Split staat bekend om een aantal dingen maar na het zien van meer dan 35 pinautomaten zal het voor altijd bekend staan als de stad met de meeste pinautomaten. Ik denk dat ze er commissie op pakken om zoveel mogelijk pinautomaten te hebben.


Split naar Hvar


Arris is nogal handig en regelt tijdens onze gezamenlijke reis ontzettend veel online. Hij heeft voor deze dag geregeld dat we naar Hvar gaan. Hvar is een eiland wat ligt op 3 uur varen van Split. Op dit grote schip kunnen we prachtige foto’s maken van de stad. Tijdens het inladen raak ik in gesprek met twee motorrijders uit Slovenië. Motorrijders onder elkaar is altijd goed en ik heb het over de trip die ik aan het maken ben. Gelijk is er een klik. Het is zo onwijs gaaf dat motorrijders onder elkaar zo veel respect voor elkaar hebben.


Hvar


Op Hvar aangekomen rijden we naar ons mooie appartement. Hvar is een eiland met veel schoonheid. Grote bergtoppen en kleine goed geasfalteerde kronkelweggetjes. Tevens een eiland van mooie stranden en mooie kleine steden.

Op het eiland brengen we twee dagen door. De ene nacht aan de ene kant en de andere nacht aan de andere kant van het eiland. Het water is er hemelblauw en het is er echt heerlijk vertoeven.

Laatste avond

We pakken de pont en rijden naar ons laatste adres. Arris heeft een geweldige plek geregeld. Hij geeft aan dat hij mij nog even wil trakteren. Ik vind dit natuurlijk onwijs gaaf.

We komen aan bij het onwijs grote huis. Een huis met een jacuzzi  We brengen de avond door met twee flesjes wijn en ik besluit in de winkel wat boodschappen te doen en te koken.

Na onze lunch/avond maal gaan we de jacuzzi in en hebben we zoals eigenlijk alle avonden samen geweldige gesprekken. Een ding waar niet over praten is voetbal…Dit heeft zo zijn redenen. Ja die twee clubs die altijd met elkaar rellen 😉

De volgende morgen is het tijd om afscheid te nemen. Ik geef hem een knuffel en bedank hem voor de tijd die met hem heb mogen spenderen.

Boete en frustratie

Ik heb besloten om naar Mostar te rijden. Bij de grens aangekomen wordt de politie eigenlijk gelijk agressief naar mij. Ze geven mij een ticket waarop staat dat ik 1000,00 moet betalen of ik het gelijk even wil aftikken. Ik snap er niets van omdat het in het Kroatisch is geschreven.

Ik mag over de grens rijden…dan kom ik bij de grens van Montenegro en ze laten mij er niet in. Mijn Covid Astracenica stempel is niet voldoende. Ik moet terug om een PCR test te doen.

Teruggekomen bij de grens van Kroatië laten ze mij erdoor als ik ze vertel dat ik een test moet doen. Nog steeds beduusd van de gehele situatie neem ik contact op met Arris. Wat moet ik doen… Hij geeft aan dat ik naar Spit kan rijden om daar een test te doen.

Ik kijk op mijn klok. Split is twee uur terugrijden en dan zijn alle klinieken dicht. Ik besluit verder te reizen naar het zuiden want in Dubrovnik kan ik eventueel ook een test doen ondanks dat ik nog steeds niet begrijp waar dit over gaat. Ik heb toch mijn Covid stempel en die heb ik ook aan de grens laten zien. Bij de grens aangekomen laat ik mijn papieren zien. Ze laten mij het land verlaten. Ik besluit naar Mostar te rijden en daar een test te doen. Ik vind het nog steeds ongelofelijk maar goed als dit nodig is dan zal ik mij daaraan conformeren. In Bosnië zijn in ieder geval duidelijk aan de grens.